برج خنک کننده شبیه قلب مدار خنک کاری یک کارخانه است. آب کولینگ پس از چرخش در داخل خط تولید و ماشین آلات مختلف، انرژی حرارتی را از آنها می گیرد و دمایش زیاد می شود. برای خنک کردن کولینگ واتر، معمولا از برج خنک کن استفاده می کنیم. به همین دلیل است که اگر برج خنک کننده بی کیفیت بوده و یا راندمان عملکرد پایینی داشته باشد، دمای آب از حد مجاز بیشتر می شود. بخاطر درست کار نکردن کولینگ حتی امکان دارد کل خط تولید یک کارخانه متوقف شود.
بعضی از مدیران کارخانجات، تصور می کنند خرید یک Cooling tower ارزان، باعث صرفه جویی در هزینه ها می شود. اما واقعیت این است که کولینگ ارزان معمولا هزینه و زمان تعمیرات را بالا می برد.
این مساله در بازار رقابتی این روزها، یعنی دور ریختن بخش زیادی از سود تولید!
ما در ادامه این مقاله می خواهیم در مورد روش خرید و استعلام، نحوه کارکرد، انواع مختلف و بعضی از اجزای مهم سیستم مانند فیلینگ، با شما صجبت کنیم.
برای مشاوره در مورد خرید و انتخاب برج خنک کن با ما تماس بگیرید:
09124780268
02166561974
02166129745
برای اینکه با مفهوم برج خنک کننده صنعتی و کاربرد آن آشنا بشویم، بهتر است اول به این سوال پاسخ بدهیم که کولینگ تاور چیست؟
بدلیل طولانی بودن توضیحات ارائه شده در این مطلب و جلوگیری از اتلاف وقت شما عزیزان، در ابتدا فهرستی از سرفصلهای مهم را درج کردیم. با کلیک بر روی هر سرفصل، به قسمت مورد نظر در همین صفحه منتقل می شوید.
روش انتخاب کولینگ تاور
مشخص کردن شرایط کارکرد برج برای طراحی
آشنایی با شرایط آب در سیستم کولینگ
روش انتخاب برج خنک کن(Cooling tower) صنعتی، مساله مهمی است که صاحبان کارخانه و مدیران در هنگام تهیه استعلام خرید یا مناقصه برج، با آن درگیرند. ما برای گسترش اطلاعات تخصصی، سعی می کنیم در مورد فرآیند طراحی و استعلام کولینگ تاور توضیح بدهیم.
اولین مرحله از فرآیند انتخاب و طراحی کولینگ تاور، تعیین نوع مناسب برج خنک کن جهت کاربری صنعتی است. جالب است بدانید استفاده از برج خنک کن خمره ای شکل، بدلیل اشکالهای فنی،خرابی زیاد و راندمان کم، در تمام کشورهای پیشرفته منسوخ شده است. امروزه در اکثر کارخانه های مدرن از برج خنک کن مکعبی کانتر فلو استفاده می شود.
کولینگ تاور کانتر-فلو مکعبی و استاندارد، بخاطر داشتن سازه مستحکم و طراحی صحیح، امکان استفاده از گیربکس را که وزن زیادی دارد، برای مشتری فراهم می کند. همچنین تعمیرات و نگهداری آنها بسیار راحت تر و تعداد دفعات خرابی آنها بسیار کمتر از برج گرد(دایره ای شکل) است.
برای مطالعه توضیحات بیشتر و تخصصی درباره روش طبقه بندی و انواع برج خنک کن، می توانید از دو لینک زیر استفاده کنید.
دسته بندی برج خنک کننده بر اساس شکل ظاهری
انواع برج خنک کن از نظر نحوه حرکت جریان هوا(کراس فلو،کانتر فلو)
در مرحله دوم از فرآیند انتخاب برج خنک کن، باید ظرفیت و ابعاد را مشخص کنیم. در کاربری مسکونی و تجاری از cooling tower برای سرمایش چیلر جذبی و یا تراکمی استفاده می کنیم. برای سرمایش چیلر، اندازه برج خنک کننده با واحد تن تبرید و بر اساس شهر مشخص می شود.
اما در کاربری صنعتی تن تبرید اندازه و قیمت برج را مشخص نمی کند. برای کارخانه و خطوط تولید باید به اطلاعات دیگری توجه کرد. لازم است مجددا بر روی این مساله تاکید کنیم که صرفا با داشتن ظرفیت برج خنک کننده صنعتی(مثلا 500 تن یا 500 کیلو-وات)نمی توانیم مشخصات کولینگ تاور مورد نظر را حساب کنیم. برای مثال مشخصات برج خنک کن 100 تن، 200 تنی و یا 1000 تن تبرید از نظر ابعاد و اندازه، کاملا بستگی به شرایط کارکرد دارند. برای طراحی اصولی برج خنک کننده، باید 4 فاکتور یا مشخصه زیر به صورت کامل و دقیق از طرف سازنده خط تولید یا دستگاهی که نیاز به کولینگ دارد، اعلام شده باشد. این 4 مولفه عبارتند از :
تصویر بالا اطلاعات اصلی که برای طراحی یک برج خنک کن صنعتی نیاز هست را نشان می دهد.
مهمترین تاثیری که شرایط آب در انتخاب و طراحی برج خنک کن می گذارد، بر روی نوع پکینگ(مدیا) خواهد بود. اگر سختی آب زیر 300 تا 500 پی پی ام(ppm) باشد، می توانیم از پکینگ فیلم یا لانه زنبوری استفاده کنیم که قیمت کمتری دارد. اما برای سختی زیاد آب(بالای300تا500) توصیه اکید می شود که پکینگ تریکل اسپلش ضد رسوب بخریم. با استفاده از مدیا اسپلش، پس از مدتی فیلینگ دچار رسول و گرفتگی نشده و راندمان برج خنک کن کاهش نمیابد.
علاوه بر سختی آب، مقدار اسیدی یا قلیایی بودن آب کولینگ تاور در انتخاب نوع قطعات و تجهیزات داخلی بسیار تاثیر گذار است. برای مثال در حالت عادی و زمانی که PH آب برج خنک کن بین 6 تا 8 باشد، می توان از ساپورت ها و قطعات گالوانیزه استفاده کرد. اما زمانی که آب برج خنک کننده به شدت قلیایی یا اسیدی شود(خط تولید رب گوجه فرنگی) باید به ترتیب از قطعات استیل 304 و 316 و یا FRP و GRP استفاده کنیم. علاوه بر این موارد اگر درجه قلیایی و اسیدی بودن آب به کمتر از 4.5 و یا بالاتر از 9.5 برسد، باید در ساختن قطعات بدنه برج خنک کن، رزین ویژه ای بکار برد.
مقاله تاثیر آب بر راندمان و رسوب کولینگ تاور در وبلاگ تخصصی برج خنک کن صنعتی
سختی بالای آب که در بسیاری از موارد بر اثر املاح کلسیم است، باعث ایجاد رسوب در نازل، مدیا(پکینگ) و بدنه برج خنک کننده می شود. ایجاد رسوب، گل و لای و لایه های نمک در کولینگ تاور مشکلات مختلفی را برای سیستم ایجاد می کند که عبارتند از :
1- کم شدن راندمان انتقال حرارت بر اثر رسوب
2- گرفتگی، کم شدن دبی و جریان آب و کاهش کیفیت عملکرد پکینگ ها و نازل ها بر اثر رسوب
3- ورود تکه های کنده شده از رسوب به داخل حوضچه و لوله ها و گرفتگی سیستم
نمونه رسوب ایجاد شده در قطره گیر برج خنک کننده
با توجه به این موارد و تاثیرات مخرب رسوب در برج خنک کن، در اکثر کارخانجات و هنگام استفاده از کولینگ تاور به همراه چیلر، باید از تجهیزاتی استفاده کنیم که از ایجاد رسوب جلوگیری کند. بخاطر عدم کارآیی بسیاری از سیستمهای ضد رسوب و بالا بودن سختی آب در اکثر مناطق ایران، ما در شرکت آراکو با همکاری شرکت ری موج، دستگاه ضد رسوب مخصوص برج خنک کننده را تولید کرده ایم.
دانلود مقاله سیستم ضد رسوب ویژه برج خنک کننده - سختی گیر کولینگ تاور
برای استعلام قیمت دستگاه ضد رسوب و سختی گیر ویژه برج خنک کن (کولینگ تاور) و یا مشاوره انتخاب پکینگ، مدیا و فیلینگ صنعتی با توجه به سختی آب، با ما تماس بگیرید.
وبلاگ تخصصی شرکت آراکو در حوزه کولینگ تاور، پکینگ و فروش برج خنک کننده صنعتی